Заклик до єднання в молитві

Кожен із нас здатний оживляти свою парафію працею, тобто виконанням заповідей Господніх та молитвою, через яку черпаємо сили від духовного зв’язку із Богом, чим і творимо живу Церкву.

 

about illustration

Заклик Комісії УГКЦ Справедливість і Мир до спільнотної та особистої участі у молитві

«Без мене ж ви нічого чинити не можете» (Ів 15,5)

Дорогі у Христі браття і сестри, любі громадяни нашої України,

Щороку у світі День 20 лютого відзначається як Всесвітній День Соціальної Справедливості. Цей захід дає змогу зосередитись, зауважити, розглянути, та практично спільними зусиллями намагатися вирішувати нагальні соціальні виклики у суспільстві.

Минулого року 20 лютого стало кровавим тернистим вінцем жертв Небесної Сотні на Майдані Незалежності у Києві. Тогочасні кількаденні жахливі вбивства мирних людей, переплетені із тривожними подіями переслідування, залякування, несправедливого зловживання силою і владою, саме цього символічного зимового дня стали переломним моментом у народному вираженні неможливості легалізації насильства та у переможній звитязі учасників Революції Гідності.

Сьогоднішні виклики щодо досягнення справедливості в нашому українському суспільстві і так бажаного миру у нашому краї, можуть черпати натхнення та силу до дії із біблійних джерел, які віками залишаються спасенними та повчальними для кожного.

Старозавітня розповідь про пророка Йону, який нагадав жителям краю Ніневії про милосердного і всемогутнього Бога, а згодом дорогою навернення, покаяння, зміною свого суспільного устрою у єдності із постом – справами та молитвою, уникнули своєї загибелі, занепаду та загрозливого для цього краю лиха. Господь діє у відповідності до духовного стану людей – благословить, милує, навертає, застерігає, напоумляє, проте незмінно любить. Інші старозавітні біблійні праведники і вчителі життя, такі як Ной із сім′єю у часі світового потопу, а чи Лот із родичами у часі гибелі Содому та Гомори, є яскравими прикладами Божої опіки і захисту у тих випадках, коли, здавалося, що крах і безнадійність є неминучими.

Апостол Яків у своєму посланні нагадує нам, що «Плід праведності сіється в мирі тим, хто мир чинить» (Як 3,18). Великими провісниками надії та миру, твердої віри у перемогу добра є численні Божі діяння і у історії нашого українського народу. Серед них і великі Богородичні чудотворні місця – Страдчу, Гошева, Почаєва, Зарваниці, Унева і ін., які є світочами великих Божих діл під покровом і заступництвом Пречистої Діви Марії. Наш український Мойсей – митрополит Андрей Шептицький, у своїй молитві за Україну та український народ звертається до Діви Марії із словами «Пресвята Богородице, Непорочно-Зачата, Мати і Царице України», виражаючи Їй особливе почитання та довіру, покладаючи тверду надію на ЇЇ заступництво та допомогу нашій Батьківщині!

Божа опіка, захист і поміч вимагає подвигу життя, вимагає конкретних дій, вчинків, кроків. Молитовна Акція «Вервиця Миру – молитовна солідарність України» є звернена на кожного небайдужого християнина, який покликаний бути і активним громадянином свого суспільства. А наша спільна молитва здатна консолідувати наше суспільство, здатна виразити нашу єдність, нашу віру, нашу велику надію на «Боже милосердя», – що за словами преподобного Макарія, «є незрівнянно більшим за будь-якої величини зло і гріх».

Кожен із нас здатний оживляти свою парафію працею, тобто виконанням заповідей Господніх та молитвою, через яку черпаємо сили від духовного зв’язку із Богом, чим і творимо живу Церкву. А завдання Церкви, як зазначає папа Франциск у своєму цьогорічному посланні до дня Миру «полягає в тому, щоб показати шлях до навернення, яке спонукає змінити погляд на ближнього, визнати в іншому, ким би він не був, брата чи сестру в людяності, визнати властиву їм гідність у правді та свободі».

Божий угодник V століття, Марко Подвижник навчав: «Якщо ж ми про якусь потребу ще клопочемося, то маємо і за кожну молитися. Адже, хто щось зробить чи про щось клопочеться без молитви, не має успіху, коли закінчить діло».

Звертаючись до Вас, брати та сестри у Христі, закликаємо активно долучитися до даної Молитовної Акції через свою участь у спільній молитві під назвою «Вервиця Миру – молитовна солідарність України» у недільному молінні 22 лютого 2015 року. А відтак, практично запровадити те, щоб по можливості, в усіх парафіях нашої Львівської Архиєпархії УГКЦ творити почергову молитву даної вервиці за мир в Україні, передаючи естафету молитви, починаючи із дня 22 лютого 2015 року Божого, від домівки в домівку. Щоби кожна наша парафіяльна родина долучилася до цієї Акції своєю молитвою у знак солідарності, особистого та спільнотного духовного збагачення задля Божого благословення миру для України.

Даний молитовний захід стане також практичним виконанням заклику Глави нашої Церкви Блаженнішого Святослава спільно із єпископами Синоду УГКЦ до неустанної молитви за Україну, виголошений 30 січня 2015 року у стіп Нерукотворного образу Ісуса Христа у архикатедральному соборі святого Юра у Львові.

Запрошуємо усіх активно долучитися до цієї Молитовної Акції заради справедливого устрою та миру в Україні.

«В єдності сила народу»! Нехай Всемилостивий Господь благословить нас миром!

Комісія УГКЦ Справедливість і Мир